MIEDHO en Hyperliteratura

Acum ceva timp auzeam nemulțumiți plângându-se de lipsa de vizibilitate a autorilor noștri clasici în spațiul european. Eminescu, ultimul mare romantic al Europei, nu avea faima sau influența unui Coleridge sau Keats, în parte din cauza traducerilor care ar pierde din lirismul specific. Salonul de Artă Neosimbolistă de la Madrid deschide luna aceasta o cale către cunoașterea operei și personalității lui Eminescu.

Viaţa poetului şi a Veronicăi Micle este redată în cadrul proiectului „Sweet Art: Mihai Eminescu şi Veronica”. Cel responsabil de fotografiile în care sunt înfățișați cei doi se numește Ivan Miedho, un talentat artist spaniol. Imaginea poetului este abordată dintr-un unghi personal şi are în vedere cea mai întunecată perioadă din viaţa sa, boala şi internarea în sanatoriul doctorului Şuţu.

Miedho a mai abordat și în trecut fotografia lui Eminescu. „Sweet art” prezintă acum un autoportret al artistului însuşi în rolul poetului român şi un model care o interpretează pe Veronica Micle. Cei doi apar îmbraţişaţi, în culori întunecate ca simboluri pentru latura cea mai ascunsă a minţii umane, nebunia, durerea şi tragedia dragostei lor.

„Sweet Art” se înscrie în seria fotografică Doppeltgänger, care se centrează pe tulburarea bipolară, boală de care se presupune că a suferit Mihai Eminescu. Criticul Ana Isabel Diaz Plaza observa că:

Miedho recurge la conceptul de ‘Doppeltgänger’ pentru a simboliza participarea altora în viața noastră și influența noastră în tot ce ne înconjoară, ceea ce duce la o cultură în continuă expansiune și globalizare. Pe lângă simbolism, lucrările lui se evidențiază prin înalta calitate tehnică. Artistul fuzionează fotografia cu pictura, iar rezultatul este o operă unică, ale cărei limite se estompează.

Primul Salon Neosimbolist din Spania expune lucrări selecționate de istoricul de artă Pedro Ortega Ventureira, Miguel Salmerón Infante (Universidad Autonoma de Madrid), Ana Isabel Díaz Plaza (Universidad Autonoma de Madrid) și Lourdes Santamaría Blasco (UMH).

Istoricul de artă Pedro Ortega Ventureira este curatorul expoziţiei colective. Aceasta încearcă să evoce atmosfera saloanelor din Paris de la sfârşitul secolului al XIX-lea, oferind totodată o călătorie prin tematica şi imagistica simbolistă, reformulată în secolul al XXI-lea: lumea viselor, reinterpretarea motivelor biblice, calea de transformare şi arta underground în contemporaneitate.

Salonul de Artă Neosimbolistă este organizat în cadrul cunoscutului Festival Gotic din Spania, SGM Fest, aflat la a cincea ediție. Expoziţia este deschisă la Muzeul şi Centrul Cultural La Corrala din Madrid (adresa: Calle Carlos Arniches, 3-5, 28005) până pe 30 noiembrie.

Poate că pornind de la povestea de dragoste pe care a trăit-o Eminescu, străinii vor fi intrigați de personalitatea sa și vor purcede să-i descopere scrisorile scrise Veronicăi, dar mai ales poeziile.

Artículo publicado en: http://hyperliteratura.ro/eminescu-si-veronica-micle-la-salonul-de-arta-neosimbolista-de-la-madrid/

Tags:
, ,
No Comments

Post A Comment