Operă despre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, expusă la Salonul de Artă Neosimbolistă de la Madrid

Operă despre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, expusă la Salonul de Artă Neosimbolistă de la Madrid

Curatorul expoziţiei este istoricul de artă Pedro Ortega Ventureira. Salonul este organizat în cadrul cunoscutului Festival Gotic din Spania, SGM Fest, ajuns deja la a cincea ediţie.

Nu este prima oară când artistul Miedho abordează în fotografiile sale imaginea lui Mihai Eminescu. De această dată, o face însă dintr-un unghi personal şi se centrează pe cea mai întunecată perioadă din viaţa poetului, boala şi internarea în sanatoriul doctorului Şuţu. Intitulată «Sweet Art: Mihai Eminescu şi Veronica», opera prezintă un autoportret al artistului însuşi în rolul poetului român şi un model care o interpretează pe Veronica Micle. Cei doi sunt prezentaţi îmbraţişaţi, în culori întunecate, care simbolizează latura cea mai ascunsă a minţii umane, nebunia, durerea şi tragedia dragostei lor.

«Sweet Art: Mihai Eminescu şi Veronica» face parte din seria fotografică Doppeltgänger, în care artistul abordează tulburarea bipolară, boala de care se presupune că a suferit Mihai Eminescu.

Criticul Ana Isabel Diaz Plaza observă că: «Miedho recurge la conceptul de Doppeltgänger pentru a simboliza participarea altora în viaţa noastră şi influenţa noastră în tot ce ne înconjoară, ceea ce duce la o cultură în continuă expansiune şi globalizare. Pe lângă simbolism, lucrările lui se evidenţiază prin înalta calitate tehnică. Artistul fuzionează fotografia cu pictura, iar rezultatul este o operă unică, ale cărei limite se estompează».

Lucrările expuse în cadrul Primului Salon Neosimbolist din Spania au fost selecţionate de un juriu format din istoricul de artă Pedro Ortega Ventureira, Miguel Salmerón Infante (Universidad Autonoma de Madrid), Ana Isabel Díaz Plaza (Universidad Autonoma de Madrid) şi Lourdes Santamaría Blasco (UMH). Expoziţia colectivă îşi propune să evoce atmosfera saloanelor din Paris, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi să ofere o călătorie prin tematica şi imagistica simbolistă, reformulată în secolul al XXI-lea: lumea viselor, reinterpretarea motivelor biblice, calea de transformare şi arta underground în contemporaneitate.

Salonul de Artă Neosimbolistă este organizat şi sponsorizat de Ministerul de Cultură al Spaniei, împreună cu asociaţiile culturale Besarilia şi Mentenebre şi se desfăşoară la Muzeul La Corrala din Madrid.

Expoziţia este deschisă la Muzeul şi Centrul Cultural La Corrala din Madrid până pe 30 noiembrie

Artículo publicado en: http://www.diacaf.com/stiri/actualitate/opera-despre-mihai-eminescu-si-veronica-micle-expusa-la_872428.html

No Comments

Post A Comment